
BİM Marketleri hakkında bilinmesi gereken 10 şeyi sizler için araştırıp derledik. Bu 10 maddeye geçmeden önce Bim hakkında kısa bir bilgi verelim:
Bim, indirimli ürünler mağazası olarak bilinse de Türkiye’nin perakende sektöründe en yüksek kazanç sağlayan şirketlerinden biridir. Her yıl diğer marketlerden yüzde 25 daha fazla ciro yaparak en büyük şirketler haline geldi. Bim Türkiye’nin birçok yerinde bulunur. Bim mağazalarından alışveriş yapmayan kişi yok denebilecek kadardır. Diğer mağazalara göre çalışanları daha ilgili ve her konuda destek sağlayan bir mağazadır.
Piyasa değeri normalde daha yüksek olan ürünleri tüketiciye yüzde 10 indirimli olarak satışa sunuyor.1995 yılında başlayan mağaza günümüzde en çok ilgi duyulan bir perakende mağazası oldu. Hijyen kurallarına uygun bir şekilde çalışması kaliteli hizmet sunulduğunun bir göstergesidir. Raf ve ürünler için o kadar maliyet yapmaz. Bundan dolayı da ürünleri daha uygun alarak tüketicinin ihtiyacını karşılar. Eğer beğenilen bir marka var ise sürekli o ürünü aynı fiyat çizelgesi üzerinden satışa sunulur.
Raflardaki indirimlerden harici Salı ve Cuma günleri de indirime sokarlar. Böylelikle birçok ürünü aynı anda alabilirsiniz. Bim mağazaları kendilerine özel bir tabela yapmazlar. Maliyeti düşük olan tabelayı kullanır.
İşte 10 Madde ve detayları:
1. BİM Kimin, BİM Marketlerin Sahibi Kim?
Bim’in sahibi Mustafa Latif Topbaştır. Eski İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı olan Kadir Topbaş’ın akrabası olarak düşünülse de hiçbir akrabalık bağı yoktur. Mustafa Latif Topbaş hem variyetiyle hem de Bim mağazası sahibi olmasından dolayı ismini çok sık söz ettiriyor. Türkiye en zenginler listesinde 27. sırada olan Mustafa Latif Topbaş dünya genelinde ise 1940. sırada yerini almayı başardı.
1944 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mustafa Latif Topbaş 4 çocuk sahibi bir babadır. İlk olarak Bahariye Mensucat adlı tekstil firmasında 1961 yılında yönetici olarak çalışmaya başladı. Daha sonra 1994 yılında diğer ortaklarıyla beraber 21 adet Bim mağazası açmayı başardı.
Şu anda bile birçok kişinin tercih ettiği mağazaların başında yerini alıyor. Bim 2003 yılında Cüneyt Zapsu 2003’te ağabeyi Aziz Zapsu bütün hissedarlığını Topbaş’a devrederek ortalıktan çıktı.2017 yılının sonlarına doğru ise Topbaş Bereket gıda sanayi hissedarlığının hepsini birleştirdi.
2. BİM Açılımı Nedir?
Bim kısaltmasının açılımı ne olduğu herkes tarafından merak konusu oldu. 2003 yılına kadar Bim açılımının “Birleşik İslam Marketleri” olarak soysal medya üzerinden yayılmaya başladı. Bu söylentiler hızlı büyümeye başlayınca Mustafa Latif Topbaş Bim kısaltmasının açılımını “Birleşik Marketler A.Ş.” olarak açıklandı halk arasında indirimli marketler zinciri olarak da bilinir.
Bim mağazaları sadece Türkiye içerisinde değil başka ülkelerde de hizmete başlamıştır. İlerleyen yıllarda daha fazla kitleye ulaşılacağı söyleniyor.
3. BİM’in Kaç Şubesi Var?
Türkiye’de en büyük parkende satışlarından biri olan Bim 1995 yılından beri hizmet etmeye devam ediyor. İlk olarak 21 mağazayla hizmet vermeye başladı. Bim temel gıda ve tüketim malzemelerinin yüksek kalite içeriğiyle tüketiciye daha uygun fiyatlarla ihtiyacını gidermesi amacıyla kuruldu.
1995‘te ilk olarak 750 ürünle hizmete başlayan bim günümüzde ise markalı ürünlere de ev sahipliği etmektedir. Yurt dışında 7 adet şubesi vardır. Türkiye’de ise 7,438 tane Bim şubesi bulunmakta. Son olarak 2019 yılında Fas ülkesinde de faaliyeti sürdürmeyi başlayınca Bim şube sayısı 8. 348’ e yükseldi.
4. BİM Yan Kuruluşları
BİM AŞ, marketlerin yanı sıra başka yan kuruluşlara da sahiptir. Bunlar:
- BIM Stores LLC
- BIM Stores SARL
- GDP Gıda Paketleme Sanayi Ticaret A.Ş.
- İsletmecilik Mümessillik Sanayi Tic A.Ş.
olmak üzere 4 adet yan kuruluş bulunmaktadır.
BIM Stores LLC Mısır’da açılan Bim mağazasıdır. 600 bin TL yatırımla açıldı. BIM Stores SARL ise 12 Aralık 2007 yılında Fars’da açılan bir Bim mağazasıdır. Bim ürünlerinin birçoğunu bu şirketten alarak diğer Bim mağazalarına götürülen yan kuruluştur diyebiliriz. İsletmecilik Ve Mümessillik San Ve Tic A.Ş. şirketleri ise Bim destek amaçlı kurulan bir yan kuruluştur.
5. Bim Kuruluş Tarihi
BİM, 9 Mayıs 1995 yılında 21 mağazayla ilk olarak İstanbul’da açtı.
Bim indirimli ürün satışı yapan perakende mağazasından biridir. Birçok şubesi olan ve geniş kitleye hitap eder. Herkesin en çok tercih eden mağazalardan biri haline geldi. Diğer mağazalara göre daha fazla ciro yapan perakendedir. Birçok markalı ürünlerde normal fiyatından daha düşük olarak tüketiciye sunar.
Yüksek kalitede gıda, temizlik malzemeleri, beyaz eşya, elektronik malzemeleri gibi mümkün olan en düşük fiyatta halka sunulduğu hard discount zincir marketlerinin biri haline geldi. İlgi ve ihtiyaç büyüdükçe 1 Ocak 2003 yıllında Bim şubeyle büyük şehirlerde şube açtı.
6. BİM Hissedarları Kimler?
Bim mağazanın Mustafa Latif Topbaş’la beraber 9 adet hissedarı vardır. Mustafa Latif Topbaş Bim mağazasının kurucusu olduğu için en büyük hissedarlık onundur. 47.896.992 TL ile yüzde 15,78 hisse sahipliği vardır. Ahmet Afif Topbaş 27.400.00 TL ile yüzde 9,2 hissesi vardır. Abdulrahman El Khereji 10.626.000 TL ile yüzde 3,78 hissesi vardır.
Firdevs Çizmeci ve Fatma Fitnat Topbaş ile birlikte 3.000.000 TL ile yüzde 1 hissesi vardır. Ömer Hulusi Topbaş, Ahmet Hamdi Topbaş, İbrahim Halit Çizmesi ise Bim mağazalarının en düşük hisselerine sahip kişilerdir. Diğer kalan hisseler ise halka açık olarak sunuldu. Halka açık olan hisse ise yüzde 70’lik dilimi oluşturmakta.
7. BİM Hangi Ülkenin?
Bim, Türkiye’nin yerli indirim mağazalarından biridir. İlk kuruluşundan bu yana 7 bin Bim bayiliği açtıktan sonra Fars, Mısır gibi ülkelere de açmaya başladı. Bünyesinde 750’den fazla ürünü yerli üretim olarak sattığından dolayı ekonomiye de katkısı çoktur. Sadece Bim mağazalar kazanmayı tüketicilerin birçoğu da daha karlı alışveriş yapıyorlar. Birçok ürünü birden fazla olarak aynı anda alabiliyorsunuz. Bu durum Bim mağazalarını daha çok tercih etmelerine sebebiyet veriyor.
8. BİM Tedarikçileri
Bir mal ya da hizmeti sunmak için ham maddelerin toptan olarak mağazalara sunan kişiye tedarikçi adı verilir. Bim’de bunlardan biridir. Birçok ürünü toptan aldığı için daha düşük fiyatlarla halkın ihtiyaçlarını karşılamayı başardı. Abdurrahman Kaan, Sevda Arıkan, Mehmet Umur gibi birçok isim Bim tedarikçisi olarak çalışmalarını sürdürüyorlar.
Peynir, kaşar, yoğurt, ekmek, temizlik malzemeleri gibi birçok ürünün toptan alınmasını sağlıyorlar. Bim ürünlerin denetimini yaparak disiplinli olma yolunda ilerliyor. Böylelikle ürünlerin kaliteliğinden daha çok tüketicin sağlığını etkileyecek olumsuzlukları minimum seviyeye indirmeyi başardı. Ayrıca uluslararası akreditasyon denetimi yaparak da daha güvenli olmasını sağlıyor.
9. BİM Hangi Ülkelerde Var?
Bim birçok il ve ilçede faaliyetlerini göstermektedir. Bim’e karşı yurt içi ve yurt dışı taleplerinin artmasından sonra 2019 yılında Fars ve Mısır ülkelerini de açmaya başladı. Mısır’da 55 şubeyle başlayan Bim Fars’da bin şubeyi geçerek ismini üst sıralarda yazdırmayı başardı. Bu sayede 3.611’i ofis, 4.837’si depo olarak 52 bin kişiyi iş sahibi yaptı.
10. BİM Neden Siyah Oldu?
BİM mağazaları bilindiği üzerine mavi ve kırmızı olarak 1995 yılından beri hiç tarzından şaşmadı. 2019 yılında bazı ortakların değişmesiyle beraber yenileşme adımlarının ilk adımları atıldı. İlk olarak renklerde bir düzenlemeye geçildi.
Mavi olan yerler siyah, kırmızı olan yerler ise gri olarak kararlaştırıldı. Bim yazısında ise kırmızı beyaz olarak devam etmekte. İlk olarak yeni açılan şubelerde denenmeye başlanacak. Eğer değişiklik beğenilirse diğer şubelerinde renklerde değişime gidilecektir.
BİM Marketleri hakkında bilinmesi gereken 10 şeyin sonunda geldik. Aklınızdaki soruları yorumlar kısmında belirtirseniz sizler için listeyi güncelleyebiliriz.
Ayrıca güncel Bim Kampanyalarını, Kampanya Babası üzerinden takip edebilirsiniz. Aşağıdaki butona tıklayarak Bim Kampanya Babası indirimlerine ulaşabilirsiniz.